Rendement zonnepanelen

Wij streven voor het hoogst mogelijke rendement bij onze zonnepanelen. Het rendement wordt bepaald door tal van factoren, en het ene zonnepaneel is het andere niet. Zo is de ligging ten opzichte van de zon van groot belang om het rendement te bepalen. Ook zijn de hellingshoek en de intensiteit van het zonlicht van belang. Tenslotte moet er ook rekening gehouden worden met eventuele hindernissen die schaduw kunnen werpen op uw installatie.

De efficiëntie van een zonnepaneel ligt gemiddeld rond 20%. Dat wil zeggen dat een vijfde van al het beschikbare zonlicht kan worden omgezet in elektriciteit. Stel, u heeft een zonnepaneel van 1,5 vierkante meter met een vermogen van 250 wattpiek (één wattpiek staat gelijk aan de productie van een elektrisch vermogen van 1 watt onder normale omstandigheden). De zon straalt met een vermogen van 1300 Wp. Het rendement van dat zonnepaneel is dan 250 delen door 1300. Dus de hoeveelheid zonlicht dat het paneel effectief omzet in elektriciteit bedraagt 19,23 procent.

Verder zien we ook een samenhang tussen het rendement en de oppervlakte. Dit heeft op zijn beurt terug invloed op het piekvermogen. Een bepaalde oppervlakte van zonnepanelen met een hoog rendement zal ook een hoger piekvermogen hebben dan dezelfde oppervlakte met een lager rendement. De zonnepanelen met het hoger rendement zal dus meer zonlicht omzetten naar elektriciteit. Wanneer u over een kleiner dak beschikt, kan het dus interessanter zijn om in te zetten op een zonnepaneelinstallatie met een hoger rendement, want hier wordt dus meer zonlicht omgezet in energie. Als u echter over veel oppervlakte beschikt, kunt u ook opteren voor een installatie met minder rendement.

Bereken uw rendement
rendement zonnepanelen
Advenso geeft je energie