Koelen en verwarmen met airco

Airconditioning is vooral gekend voor haar verkoelende functie. In de zomer draait de airco in bedrijven op volle toeren, en steeds meer gezinnen kennen ook de voordelen van airco in huis. De groeiende interesse in airco zorgde ervoor dat airconditioning de voorbije jaren sterk geëvolueerd is. Één van die tendensen is de groeiende populariteit van aircotoestellen die zowel kunnen koelen als verwarmen.

Koelen en verwarmen met airco

Airco: een lucht-luchtwarmtepomp

Airco is eigenlijk niets anders dan een lucht-lucht warmtepomp. Het is dus logisch dat airconditioning naast verkoelen ook ruimtes kan opwarmen. De werking van airco wordt gewoon omgedraaid om als verwarming te dienen:

  • Om een ruimte af te koelen, onttrekt airco warme lucht uit de binnenruimte. Deze wordt omgezet in koele lucht en opnieuw verspreid in de ruimte. De overtollige warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht.
  • Om een ruimte op te warmen, gebeurt het omgekeerde: de airco onttrekt d.m.v. compressie warmte aan de buitenlucht. Die warmte wordt in de ruimte geblazen waarin de binnenunit staat of hangt.
Verwarmingsmodus en koelingsmodus airco.

De voordelen van koelen en verwarmen met airco

Verwarmen met airco heeft één groot voordeel: het is een methode met een groot rendement. Bij gematigde temperaturen, zoals in België, haal je uit 1 kWh elektriciteit ongeveer 4 kWh warmte. Dat komt omdat je geen warmte creëert, in tegenstelling tot bij andere manieren van verwarmen. Je maakt gebruik van reeds aanwezige warmte of energie. Dat maakt airco zuiniger en dus goedkoper dan andere elektrische verwarming.

Helaas, het rendement van airco als verwarming daalt drastisch zodra de buitentemperatuur kouder wordt. Daarom is verwarmen met airco vooral in het tussenseizoen erg interessant.

Naast het hoge rendement zijn er nog enkele voordelen verbonden aan koelen of verwarmen met airco:

  • Je kan de temperatuur snel regelen. In een tiental minuten is je ruimte warm en je toestel heeft zelfs maar enkele minuten nodig om voor verkoeling te zorgen.
  • Airco helpt de luchtvochtigheid op peil te houden, zowel bij koelen als verwarmen.
  • Omdat airco gebruikt maakt van de warmte uit de omgeving en niet van fossiele brandstoffen, is het een milieuvriendelijke manier om te verwarmen.

Kan je je hele woning verwarmen met airco?

Overweeg je om je woning te verwarmen met airco? Tel dan eens na hoeveel ruimtes je precies wil verwarmen. Enkel de leefruimtes? Of ook de slaapkamers?

Met airco verwarm je elke ruimte apart. Dat is anders dan bij centrale verwarming, waar één warmtebron de hele woning verwarmt. Toch kan je dankzij een multisplit airconditioning systeem relatief eenvoudig en goedkoop airco plaatsen in verschillende ruimtes. Wil je meer dan vijf ruimtes verwarmen? Overweeg dan toch, al dan niet bijkomend, een ander systeem, zoals een lucht-waterwarmtepomp.

Airco als verwarming op echt koude dagen

We hadden het er hierboven al even over: het rendement van airco is sterk afhankelijk van de buitentemperatuur. Op echt koude dagen is airco wel degelijk een grote verbruiker. Bovendien valt airco regelmatig enkele minuten uit zodra de buitentemperatuur lager wordt dan 7°C. De condensor moet dan namelijk af en toe ontdooien. Hoe kouder het wordt, hoe frequenter dit voorvalt, tot wel enkele keren per uur.

Omdat een airco als verwarming continu warme lucht rond blaast, voel je bij zo’n uitval meteen dat het afkoelt. Recentere types airco hebben wel een oplossing ingebouwd voor dit ontdooimoment: een buffer zorgt ervoor dat de airco nog wel wat warme lucht kan blazen, zodat de onderbreking deels opgevangen wordt.

Omdat airco in de koude wintermaanden enerzijds veel verbruikt en anderzijds niet constant je ruimte kan verwarmen, kiezen veel mensen ervoor om naast airco ook nog gebruik te maken van centrale verwarming. Helaas is het niet mogelijk om je airco aan te sluiten op je cv. Je hebt dus twee systemen die los staan van elkaar. Wat wel mogelijk is, is om bijvoorbeeld je centrale verwarming de ruimte te laten opwarmen tot 18°C, om daarna de ruimtes waar het nodig is (je woonkamer, je bureau, …) met airco bij te verwarmen tot de gewenste temperatuur.

Koelen en verwarmen met airco in de lente of de herfst

Hoewel airco dus niet altijd voldoende is als verwarming in de winter, zijn de lente en de herfst dan weer hoogdagen voor wie airco in huis heeft:

  • op de frissere dagen kan je ruimtes zeer efficiënt naar wens verwarmen
  • op warmere dagen kan je je binnenruimtes dan weer aangenaam koel houden

Heb je naast airco ook zonnepanelen? Dan is dit tussenseizoen wel heel goedkoop: de zon produceert namelijk de energie die jij nodig hebt om je ruimte bij te verwarmen of af te koelen. Maar zelfs zonder zonnepanelen is een moderne airco in de lente en de herfst vaak een goedkopere manier om je woning te verwarmen dan bijvoorbeeld een CV-ketel op gas.

Kiezen voor airco om te koelen én te verwarmen

Kies je ervoor om airco te installeren, overweeg dan zeker om een toestel te kopen dat naast koeling ook verwarming biedt. Vooral in het tussenseizoen, de helft van het jaar dus en een groot deel van het ‘chauffageseizoen’, is airco als verwarming een milieuvriendelijke én rendabele oplossing om van aangename temperaturen te genieten in huis. Wil je weten welke airco het best aansluit bij jouw persoonlijke woonsituatie? Vraag advies aan onze installateurs.

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!