Zonnepanelen onderhouden: hoe doe je dat?

Met minimaal onderhoud kunnen zonnepanelen jarenlang betrouwbaar functioneren. Toch is het essentieel om je zonnepanelen regelmatig te onderhouden. Zo haal je het meest uit je zonnepanelen, zowel qua efficiëntie als op het vlak van levensduur.

Hieronder bespreken we de belangrijkste aspecten van het onderhoud van zonnepanelen, van schoonmaken tot professionele inspecties.

Zonnepanelen onderhouden: hoe doe je dat?

Je zonnepanelen regelmatig schoonmaken

Waarom is het belangrijk om je zonnepanelen schoon te maken?

Stof, vuil, bladeren, vogeluitwerpselen, … ze kunnen zich ophopen op het oppervlak van je zonnepanelen. Door het vuil vermindert de hoeveelheid zonlicht die de cellen bereikt, wat uiteraard leidt tot minder energieopbrengst.

In de lente (stuifmeel) en de herfst (vallende bladeren) lopen zonnepanelen meer risico om vuil te worden. Vaker schoonmaken is dan nodig.

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Meestal is twee keer per jaar je zonnepanelen schoonmaken voldoende. Natuurlijk hangt dit een beetje af van de omgeving waarin ze zich bevinden. In gebieden met veel stof, pollen of vogeluitwerpselen, kan het nodig zijn om je zonnepanelen vaker te poesten.

Nieuwe modellen van zonnepanelen zijn trouwens zelfreinigend. Zij moeten minder vaak schoongemaakt worden dan de oudere types.

Hoe moet je zonnepanelen poetsen?

Om je zonnepanelen te poetsen, maak je gebruik van water en een zachte borstel of spons. Verwijder het vuil voorzichtig. Gebruik zeker geen schurende materialen, want die kunnen de panelen beschadigen. Vermijd om dezelfde reden ook agressieve reinigingsmiddelen (chemicaliën of hogedrukreinigers).

Je zonnepanelen visueel inspecteren

Waarom zijn visuele inspecties belangrijk?

Je zonnepanelen regelmatig onderwerpen aan een visuele inspectie kan je helpen om tijdig fysieke schade op te sporen. Controleren zowel de panelen zelf, als de bekabeling en het bevestigingsmateriaal.

  • De panelen: is er sprake van scheuren, barsten of delaminatie?
  • De bekabeling: is er slijtage, zijn er losse verbindingen of hebben er knaagdieren aan de kabels geknabbeld?
  • Het bevestigingsmateriaal: is alles nog stevig en veilig bevestigd? Zie je geen roest of losse schroeven?

Hoe vaak moet je zonnepanelen inspecteren?

Als algemene richtlijn raden we aan om minstens één keer per jaar een grondige visuele inspectie uit te voeren, bij voorkeur in combinatie met een schoonmaakbeurt.

De prestaties van je zonnepanelen monitoren

Waarom is het belangrijk om je zonnepanelen te monitoren?

Door de prestaties van je zonnepanelensysteem te monitoren, kan je eventuele problemen snel opmerken en identificeren:

  • schaduwvorming
  • defecte panelen
  • problemen met de omvormer

Zo zorg je ervoor dat het systeem optimaal functioneert.

Hoe kan je je zonnepanelen zelf monitoren?

Om de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse prestaties van je zonnepanelen te volgen, kan je de monitoringsoftware gebruiken die bij je zonnepanelensysteem geleverd werd. Stel waarschuwingen in voor afwijkingen in de prestaties. Zo word je snel op de hoogte gebracht van eventuele problemen en hoef je dit zelf niet actief op te volgen.

Professionele inspecties en onderhoud van je zonnepanelen

Waarom zijn professionele inspecties belangrijk?

Professionele zonnepaneleninstallateurs kunnen een grondige inspectie uitvoeren en zo problemen opsporen die je zelf mogelijk over het hoofd hebt gezien. Sommige onderhoudstaken, zoals het controleren van de elektrische aansluitingen of van de omvormer, vereisen bovendien gespecialiseerde kennis en gereedschap.

Zonnepanelen worden professioneel gepoetst.

Hoe vaak moet je je zonnepanelen professioneel laten nakijken?

We raden aan om minstens één keer per twee jaar een professionele inspectie te laten uitvoeren. Dit is een algemene richtlijn, afhankelijk van de fabrikant en de specifieke omstandigheden van je zonnepaneleninstallatie, kan dit afwijken.

Wat mag je verwachten bij een professionele inspectie?

Tijdens een professionele inspectie zal de installateur de volgende test uitvoeren:

  • Panelen controleren: een grondige inspectie van de zonnepanelen op fysieke schade en vuil.
  • Alle elektrische aansluitingen controleren, inclusief de bekabeling en de omvormer.
  • Systeemprestaties analyseren: analyse van de systeemprestaties en aanbevelingen voor optimalisatie.

Onderhoud van de omvormer

Waarom is omvormeronderhoud belangrijk?

De omvormer is één van de belangrijkste componenten van je zonnepanelensysteem, omdat hij de opgewekte gelijkstroom (DC) omzet in bruikbare wisselstroom (AC). Regelmatig nazicht kan de levensduur van de omvormer verlengen en ervoor zorgen dat hij efficiënt blijft werken.

Hoe moet je de omvormer onderhouden?

  • Zorg ervoor dat de omvormer goed geventileerd blijft en vrij is van stof en vuil.
  • Controleer of er geen foutmeldingen of storingen op de omvormer te zien zijn.
  • Controleer de omvormer visueel op tekenen van slijtage of schade.
  • Voer regelmatig software-updates uit (indien van toepassing). Alleen zo kan je de efficiëntie en veiligheid van de omvormer waarborgen.

Verleng de levensduur van je zonnepanelen door regelmatig onderhoud

Zonnepanelen hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Een omvormer is sneller aan vervanging toe: na 10 tot 15 jaar. Regelmatig onderhoud is essentieel om de levensduur van je systeem te maximaliseren. Bovendien verhoog je ook de efficiëntie van je systeem door het te onderhouden. Zo zorgt een kleine inspanning dubbel en dik voor extra opbrengst.

Moet je je zonnepanelen uiteindelijk toch vervangen? Zorg dan voor een verantwoorde recycling. Onderzoek lokale recyclingprogramma’s of neem contact op met de fabrikant. Die zal je zeker uitleg kunnen geven over de beste recyclingopties voor je zonnepanelen.

Beleef onze positieve energie

Op zaterdag 14 september staan de deuren van onze showroom doorlopend open van 10u00 – 18u00 voor een heuse beleving voor jou én jouw gezin! Ontdek onze acties, ga mee in een hoogwerker of op de foto met het Duracell konijn!

Er komen verschillende gastsprekers langs om jou te informeren over duurzame energie terwijl je geniet van een hapje & drankje. Zien we jou dan?