Hoe werkt airconditioning?

Is het voor jou niet voldoende om te weten dát je airco werkt, maar ben je ook nieuwsgierig naar hoé airconditioning werkt? Hieronder leggen we je de werking van airco uit in mensentaal.

Een airconditioning doet meer dan alleen een ruimte afkoelen (of verwarmen, als je je airco ook als verwarming gebruikt). Het toestel filtert ook de aanwezige lucht in de ruimte en onttrekt er het overbodige vocht uit. Hoe airco deze functies vervult, lees je hieronder.

Hoe werkt airconditioning?

Daikin airco buitenunit gaat op in de omgeving van een mooi wit huis.

De werking van airco in 4 stappen

1 De functie van het koelmiddel

In de buizen van een airco zit koelmiddel. Dit is een middel dat op lage temperatuur vloeibaar is, maar dat verdampt wanneer het opgewarmd wordt.

Je airco vult zich met warme lucht uit de ruimte die hij moet verkoelen. Daardoor warmt het koelmiddel op en verdampt het geleidelijk aan. Om te kunnen verdampen, onttrekt het warmte aan de omringende lucht.

2 Het compressieproces is essentieel voor de werking van de airco

Het verdampte koelmiddel stijgt en bereikt de compressor van je airconditioning. De compressor perst het verdampte koelmiddel samen. Daardoor bereikt het een temperatuur van boven de 50 graden. Nu is het koelmiddel warmer dan de buitenlucht.

3 Warme lucht afvoeren met het verdampingsproces

Doordat de buitenlucht kouder is dan de damp in de airco, kan de airco in een condensor buitenlucht aanvoeren om het gas weer af te koelen. De overtollige warmte wordt afgevoerd in de buitenlucht, net als de overtollige vloeistof. Die wordt ofwel via een leiding afgevoerd, ofwel opgevangen in een apart reservoir.

Dit proces vangt dus twee vliegen in één klap:

  • de ruimte wordt afgekoeld
  • de luchtvochtigheid blijft op peil

Nu het gas afkoelt, verandert het geleidelijk aan weer in vloeistof en vindt het haar weg terug naar beneden. Een expansieventiel doet het omgekeerde van de compressor: het zorgt ervoor dat het koelmiddel nog verder afkoelt.

4 De koude lucht weer verspreiden

De koelvloeistof passeert nu langs een verdamper, die kou rondblaast in de ruimte waarin de airco staat.

Het proces is rond, maar hier stopt het natuurlijk niet: het toestel vult zich continu met de warme lucht uit de kamer en liedje duurt voort.

 

Hoe werken de verschillende onderdelen van een split airco?

Er bestaan verschillende soorten airco, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Het basisprincipe blijft hetzelfde, alleen zijn de verschillende onderdelen van het airconditioningsysteem bij een split airco opgesplitst in een binnenunit en een buitenunit, terwijl monoblock airco’s en mobiele airco’s het hele proces binnen één toestel klaren. De warme damp wordt bij deze toestellen via een afvoerslang naar buiten geleid.

Wat gebeurt er in de binnenunit van een split airco?

De binnenunit van een split airco bestaat uit twee belangrijke elementen: de verdamper en een ventilator. In de verdamper reageert de koelvloeistof op de warmte uit de ruimte, waardoor het koelmiddel verdampt.

Nadien, als de koelstof het hele airconditioningproces doorlopen heeft en opnieuw in de binnenunit terechtkomt, wordt de afgekoelde lucht via de ventilator teruggegeven aan de binnenruimte.

Ook het expansieventiel bevindt zich in bepaalde types airco in de binnenunit. Dit onderdeel is verantwoordelijk voor het afkoelen van het koelmiddel.

Welke processen spelen zich af in de buitenunit van een split airco?

De buitenunit van een split airco start bij de compressor. De verdampte koelstof uit de binnenunit bereikt via een buizensysteem de compressor van de buitenunit en wordt nog verder opgewarmd.

Daarna wordt de lucht naar de condensor gestuwd, die zich ook in de buitenunit van de airco bevindt. Door middel van een ventilator wordt de ‘koele’ buitenlucht aangezogen en de overtollige warmte geloosd.

De afgekoelde lucht bereikt het expansieventiel. In sommige modellen airconditioning bevindt ook dit expansieventiel zich in de buitenunit. De lucht koelt verder af en wordt uiteindelijk via de binnenunit in de kamer geblazen.

Hoe circuleert het koelmiddel tussen de binnenunit en de buitenunit van een split airco?

De binnen- en buitenunit van een airco zijn altijd verbonden door koelstofleidingen. Dit zijn geïsoleerde koperen leidingen. Zo kan het koelmiddel binnen de airco circuleren en kan het proces van opwarmen en afkoelen efficiënt blijven doorgaan. Wist je trouwens dat de leidingen tussen de verschillende units van een airco best zo kort mogelijk zijn voor een optimaal rendement? Vóór de installatie bepaalt je installateur samen met jou de beste route voor de koelstofleidingen van je airco toestel.

De werking van airco als verwarming

En wat als je je airco niet alleen in de zomer gebruikt, maar ook in de winter? Hoe werkt airconditioning als verwarmingstoestel?

Sommige airco’s functioneren ook als warmtepomp. In principe doorlopen een airco en een warmtepomp exact hetzelfde proces, maar dan omgekeerd. Een airco die als verwarming werkt, heeft dus een switch-knop die ervoor zorgt dat het proces zichzelf omkeert:

  1. de koude lucht uit de ruimte koelt nog meer af dankzij het expansievat
  2. daarna wordt ‘warme’ lucht van buitenaf gebruikt om de koelstof opnieuw op te warmen
  3. dankzij de compressor warmt de koelstof nog meer op
  4. het aircotoestel blaast de warme lucht in de ruimte

 

Airconditioning doen werken voor jou

Zodra je je airconditioning inschakelt, circuleert er non stop koelmiddel door de buizen: er wordt warme lucht onttrokken aan de kamer die je wilt afkoelen, en na een proces van opwarming en afkoeling blaast je airco toestel koude lucht in de ruimte. Wil je je airco als verwarming gebruiken? Dan keert het proces gewoon om.

Heb je interesse in een airco die niet alleen op het gewenste moment je woning afkoelt of opwarmt, maar ook nog eens zorgt voor een optimale luchtvochtigheid? Vraag een offerte voor een airco die helemaal bij jou past.

Bezoek onze showroom

We zetten de deuren van onze gloednieuwe showroom open om jou met plezier te ontvangen. Maak een afspraak, kom langs en bewonder onze producten van dichtbij.

Kom naar onze infoavonden

Ontvang je graag gerichte informatie over onze duurzame energieoplossingen? Kom naar onze infoavonden of belevingsdagen en we vertellen er jou alles over!