Hoe kies je de beste omvormer voor jouw zonnepanelen?

Een zonnepaneleninstallatie kan niet zonder omvormer. Maar wat doet dit toestel precies, en hoe weet je welke omvormer het best bij jouw installatie past? Hieronder lees je waar je op moet letten als je een omvormer koopt.

Hoe kies je de beste omvormer voor jouw zonnepanelen?

Wat doet een omvormer?

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Niet zo handig als al je huishoudelijke apparaten wisselstroom vragen (230 Volt). Een omvormer – het woord zegt het zelf – zet de gelijkstroom van je zonnepanelen om naar wisselstroom. Zo kan jij gebruik maken van de stroom die jouw installatie produceert.

Maar een omvormer doet meer dan dat:

  • Het toestel zorgt ervoor dat jouw energieproductie veilig verloopt, door spanningsverschillen te monitoren en bij te sturen waar nodig.
  • De omvormer zorgt ervoor dat de energie die jij te veel produceert, efficiënt teruggeplaatst wordt op het net.

Om dit te kunnen realiseren, heeft elke omvormer minstens één MPP tracker nodig (Maximum Power Point Tracker). Zo’n tracker regelt het vermogen van je zonnepanelen door non-stop de spanning en de stroom aan te passen aan de veranderende omstandigheden (lichtintensiteit, temperatuur,…). Op die manier draagt een MPP tracker bij aan een optimale efficiëntie van je zonne-energiesysteem.

Verschillende types omvormers

Er bestaan verschillende types omvormers. Afhankelijk van de samenstelling van jouw zonnepaneleninstallatie zal je voorkeur naar één van de verschillende types gaan.

Stringomvormers

Een stringomvormer is perfect voor zonnepanelen die allemaal dezelfde hoeveelheid licht ontvangen. Zijn je zonnepanelen allemaal gelijk georiënteerd, hebben ze dezelfde hellingsgraad en ligt je installatie niet deels in de schaduw? Dan is een stringomvormer de efficiëntste en goedkoopste oplossing. Bij zo’n omvormer plaatsen we alle zonnepanelen in serie (string) en sluiten we ze samen aan op de omvormer. Ligt een deel van de panelen in de schaduw? Dan beïnvloedt dat de stroomproductie van de volledige serie, omdat de MPP tracker van een string omvormer alle zonnepanelen in de serie samen monitort.

Micro-omvormers

Zit je zonnepaneleninstallatie complexer in elkaar, waardoor je panelen niet allemaal dezelfde opbrengst hebben? Dat is het signaal om micro-omvormers te overwegen. Elke micro-omvormer is gekoppeld aan één of twee zonnepanelen. Zo kan je de stroom van elk paneel afzonderlijk omzetten en ben je niet afhankelijk van het slechtst presterende zonnepaneel. Een nadeel? Je raadt het al: een systeem met micro-omvormers is duurder dan een stringomvormer.

Power optimizers

Power optimizers combineren de voordelen van stringomvomers en van micro-omvormers: elk paneel heeft haar eigen optimizer, die eigenlijk een MPP tracker is. Het omzetten naar wisselstroom gebeurt niet in die optimizer zelf, maar in een centrale omvormer. Die centrale omvormer heeft zelf geen MPP tracker, in tegenstelling tot de andere soorten omvormers.

Hybride omvormers

Maak je gebruik van een thuisbatterij om de energie van je zonnepanelen op te slaan? Dan heb je een hybride omvormer nodig. Klassieke (string) omvormers zijn namelijk niet compatibel met een opslagsysteem.

Omvormer met display

Is de omvormer compatibel met jouw zonnepaneleninstallatie?

De constructie van je zonnepaneleninstallatie bepaalt dus welk soort omvormer het best bij je past. Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan of je omvormer ook compatibel is met je zonnepaneleninstallatie:

  • Heb je één of meerdere MPP Trackers nodig? Heeft de omvormer voldoende ingangen voor de MPP Trackers?
  • Is de spanning die je omvormer aankan, voldoende voor je installatie? Check het voltagebereik van de omvormer.
  • Is de omvormer compatibel met het totale vermogen van je zonnepanelen? De wattage van je omvormer ligt best 10% tot 20% lager dan het totaal aantal Wattpiek van je zonnepanelenconstructie. Dit noemen we onderdimensioneren, een fenomeen dat we toepassen omdat zonnepanelen in Vlaanderen toch zelden hun absolute piekrendement halen. Je kan het je veroorloven om voor een kleinere omvormer te gaan, die sneller en energiezuiniger werkt. En, mooi meegenomen: die goedkoper is.
  • Kies je voor een 1-fasige of een 3-fasige omvormer? Een 1-fasige omvormer zet de opgewekte gelijkstroom in één fase om in wisselstroom, een 3-fasige omvormer doet hetzelfde in drie fasen. Door de extra fasen krijg je een meer gebalanceerde verdeling van de stroom. Dit is vooral nuttig bij grotere zonnepaneleninstallaties, zoals bij grote woningen of bij commerciële of industriële toepassingen. De meeste gezinnen hebben aan een (goedkopere) 1-fasige omvormer voldoende.

Wat zijn je toekomstige energieplannen?

Ben je van plan om je zonnepaneleninstallatie in het komende decennium nog uit te breiden? Dan kies je best een omvormer die je mee kan uitbreiden. Omvormers gaan gemiddeld twaalf jaar mee, dus heb je geen concrete toekomstplannen, dan kan je nu gewoon een omvormer kiezen die bij je huidige situatie past.

Belangrijke specificaties van omvormers

  • Efficiëntie: kies voor omvormers met een efficiëntie van minstens 95%.
  • Garantie & levensduur: omvormers gaan gemiddeld twaalf jaar mee; vertrouw enkel merken die minstens tien jaar garantie geven. Voor micro-omvormers en power optimizers liggen de levensduur en de garantie hoger, tot wel 25 jaar.
  • Slimme functies: wil je slimme sturing toevoegen aan je zonnepanelen? Zorg dan dat je omvormer die slimme functies ondersteunt.
  • Monitoring: elke goede omvormer zorgt ervoor dat je de prestaties van je zonne-energiesysteem kan monitoren, meestal via een app.

Kies de beste omvormer voor jouw zonnepanelen

Vind je het nog steeds moeilijk om de beste omvormer te kiezen voor jouw zonnepanelensysteem? Geen nood, je staat er niet alleen voor! Vraag raad aan onze installateurs. Wij werken met een uitgebreid gamma aan omvormers, van verschillende merken: Solis, Huawei, de Europese merken Fronius en SMA, en ENPHASE voor de micro-omvormers. Zo kunnen wij je neutraal advies geven en gericht op zoek gaan naar de beste omvormer voor jouw situatie.

Beleef onze positieve energie

Op zaterdag 14 september staan de deuren van onze showroom doorlopend open van 10u00 – 18u00 voor een heuse beleving voor jou én jouw gezin! Ontdek onze acties, ga mee in een hoogwerker of op de foto met het Duracell konijn!

Er komen verschillende gastsprekers langs om jou te informeren over duurzame energie terwijl je geniet van een hapje & drankje. Zien we jou dan?