Is airco op zonnepanelen een goed idee voor je portemonnee?
In 2021-2022 hebben we met z’n allen gemerkt hoe duur het kan zijn om je huis te verwarmen in de winter. De gasprijzen swingden de pan uit, waardoor verwarmen met pellets of zelfs op elektriciteit een aantrekkelijk alternatief vormden. Omdat de recentste modellen airco ook een verwarmingsfunctie hebben, hoort ook airconditioning tot de mogelijkheden om je huis goedkoper te verwarmen. Vooral als je je airco combineert met zonnepanelen.
Airco en zonnepanelen: a match made in heaven
Gratis afkoelen met airco?
Zonnepanelen leveren het hoogste rendement als de zon schijnt. De zomer, met haar vele zonuren, is het hoogseizoen voor zonne-energie. En wanneer heb je airco het hardst nodig? In de zomer! Het idee om de energie voor je airconditioning op te wekken met behulp van zonnepanelen, is dus zo gek nog niet.
Goedkoper verwarmen met airco
Anders is het natuurlijk wanneer je airco (ook) gaat gebruiken om je ruimtes te verwarmen. In de koudste wintermaanden (december tot februari) leveren je zonnepanelen net het minste op. Maar in de lente en de herfst komt het zeker voor dat je je woning al wil gaan (bij-) verwarmen. In plaats van je central verwarming aan te steken die meestal op fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie werkt, kan je met je airco ook verwarmen. In deze periode is er meestal ook voldoende energie beschikbaar met je zonnepaenlen.
Is airco op zonnepanelen milieuvriendelijk?
Met airco kan je efficiënt koelen en verwarmen
Bij energie geldt over het algemeen de vuistregel ‘wat beter is voor het milieu, is ook beter voor je portemonnee’. Ook in het geval van airco en zonnepanelen is deze regel van toepassing. Airco, en dan zeker een split aircosysteem, is een efficiënte manier om de temperatuur in je woning te regelen en je wooncomfort te verhogen. Toch kost het natuurlijk energie om zo’n airconditioning draaiende te houden. Op zichzelf is airco dus niet noodzakelijk milieuvriendelijk, maar als airco gevoed wordt met energie uit een hernieuwbare energiebron, dan is airco wel heel duurzaam.
Zonnepanelen als hernieuwbare energiebron voor airco
Zonnepanelen genereren elektrische stroom op een duurzame manier. Als je dus je airconditioning kunt aansluiten op zonnepanelen, voorzie je dit toestel van groene energie.
Een Airco die je gebruikt om te verwarmen of te koelen neemt 1 kWh elektrische energie op om een equivalent van 4 kWh aan warmte op koeling af te geven. Als je die 1 kWh elektrische energie met je zonnepanelen kan produceren bekom je een triple winst op vlak van duurzaamheid, comfort en besparingen.
Die gouden combinatie maakt van airco op zonnepanelen de meest duurzame keuze om je huis te verwarmen en te koelen.
Kiezen voor airco in combinatie met zonnepanelen
Overweeg je om een airco te installeren? We hoeven je op dit punt vast niet meer te overtuigen dat het altijd een goed idee is om dit te combineren met zonnepanelen. Zowel je portemonnee als het milieu zullen je dankbaar zijn. Maar hoe gaat die combinatie van zonnepanelen en airconditioning in zijn werk? En hoeveel zonnepanelen heb je dan precies nodig voor je airco?
Hoe sluit je je airco aan op zonnepanelen?
Een airco combineren met zonnepanelen is super eenvoudig: je sluit je airco gewoon aan op jouw elektriciteitskast, net zoals je had gedaan zonder zonnepanelen. En je zonnepanelen? Die leveren elektriciteit voor jouw huishoudelijk gebruik, dus ook voor je airconditioning.
Het enige wat je dus moet doen, is zonnepanelen installeren. Of zonnepanelen bijplaatsen, als je rendement niet hoog genoeg is om de extra vraag van je aircotoestel bij te houden.
Hoeveel zonnepanelen heb jij nodig voor je airco?
Dat brengt ons bij de volgende vraag: hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je airco van voldoende energie te voorzien? Die vraag is minder eenvoudig te beantwoorden. Het hangt namelijk af van meerdere factoren:
- Het verbruik van je airco toestel
- Hoeveel uren per dag je het toestel gebruikt
- De opbrengst van je zonnepanelen
Om een goede inschatting te kunnen maken, vraag je dus best raad aan je airco- en zonnepaneleninstallateur. Die is het best op de hoogte van het verbruik of rendement van de toestellen die hij plaatst.